Vraag en antwoord over grafstenen

Regelmatig krijgen wij vragen rond het aanschaffen en plaatsen van een grafsteen. Wij geven graag antwoord op al uw vragen.

Een grafsteen, wat kost dat?
De kosten van een grafsteen zijn afhankelijk van het formaat, de materiaalsoort, het aantal letters en de accessoires die gekozen worden. Bij Weerstand Grafmonumenten verdelen wij de grafmonumenten in 4 prijsklassen:

tot €2000
€2000 – €3000
€3000 – €5000
€5000 plus

Wat kost een grafsteen graveren?
Heeft u een bestaande of eigen steen (bijvoorbeeld een kei) die gegraveerd moet worden? Weerstand Grafmonumenten verwerkt deze samen met u in het grafmonument van uw dierbare. Omdat iedere grafsteen uniek en persoonlijk is, kunnen wij geen gemiddelde prijs noemen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of nog beter, maak een afspraak voor een bezoek aan de showroom. Samen met uw adviseur wordt er dan een ontwerp gemaakt van de inscriptie.

Welke verf moet ik gebruiken voor een grafsteen?
Gebruik verf die geschikt is voor buiten als u zelf de letters van een grafsteen opnieuw wilt verven. Het beste kunt u de tekst gaan verven gedurende twee opeenvolgende droge dagen. Op de eerste dag verft u de letters en op de tweede dag (als de verf droog is) kunt u de overtollige verf verwijderen met behulp van sepia en water. Wilt u dit karwei liever uitbesteden? Weerstand Grafmonumenten maakt de tekst van de grafsteen weer als nieuw.

Welke naam zet ik op de grafsteen?
Welke naam u op de grafsteen laat zetten, bepaalt u zelf. Hier zijn geen regels voor. Zo kunt u de volledige (doop)naam weergeven. Maar ook de volledige naam in combinatie met de roepnaam. Ook mag de koosnaam van uw dierbare op de grafsteen gezet worden. Ook wat betreft de achternaam bent u vrij in uw keuze. Het is ook mogelijk om enkel de voornaam te plaatsen zonder achternaam.

Welke tekst zet ik op de grafsteen?
De tekst maakt de grafsteen persoonlijk. Een tekst kan uw dierbare in alle facetten weergeven. Zo kan de liefde en zorg omschreven worden, maar ook het geloof of de passie van uw dierbare. Bekijk ook eens onze pagina met voorbeeldteksten.
Kunt u niet kiezen uit meerdere teksten? Weerstand Grafmonumenten maakt graag voorbeelden van de tekst voor u. Deze voorbeelden kunt u met elkaar vergelijken om zo uw keuze te vergemakkelijken.

Welk lettertype gebruik ik op de grafsteen?
Wat betreft het lettertype zijn er duizend-en-een mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan standaard lettertypes met schreef zoals Times New Roman, strakke blokletters als Lucida Sans, Sierlijke letters als Monotype Corsiva, speelse letters als Comic Sans en designletters als Architekt. De keus voor een lettertype kan bepaald worden aan de hand van het model van de grafsteen. Denk er bij het maken van uw keus ook aan of het lettertype past bij uw dierbare.

Wie mag de grafsteen plaatsen?
Voor het plaatsen van een grafsteen heeft iedere gemeente haar eigen regels opgesteld. In de bepalingen staat ook vermeldt wie de grafsteen mag plaatsen. Het kan dus zijn dat zowel de nabestaanden als de steenhouwer de grafsteen mag plaatsen. Maar het kan ook zo zijn dat enkel de steenhouwer mag plaatsen. Om hier zeker van te zijn, kunt u contact opnemen met de desbetreffende gemeente of begraafplaatsadministratie.

Wie bepaalt de grafsteen?
De grafsteen wordt bepaald door de rechthebbende/eigenaar van het graf alsmede door de wettelijke erfgenamen. Mocht er een conflict zijn dan kan Weerstand Grafmonumenten hierin bemiddelen. Om zo samen tot een compromis en dus een passend ontwerp te komen voor de grafsteen van uw dierbare.

Wanneer een grafsteen plaatsen?
Een grafsteen kan 3 maanden na de begrafenis geplaatst worden. De reden hiervoor is dat de grond eerst moet inklinken. Zou de grafsteen te snel geplaatst worden dan is er een verhoogde kans op verzakken. Bij een grafkelder kan de grafsteen eerder geplaatst worden.

Wanneer een grafsteen uitzoeken?
Een grafsteen uitzoeken kan het best gebeuren op het moment dat u daar zelf aan toe bent. Het is niet verplicht om binnen een bepaalde tijd een grafsteen te plaatsen. Neem dus gerust uw tijd. Gemiddeld is de levertijd van een grafsteen 3-4 maanden.

Hoe kan ik een grafsteen schoonmaken?
Een grafsteen kan bij voorkeur schoongemaakt worden met lauwwarm water en een zachte borstel. Groene aanslag kan verwijderd worden met een biologische anti-alg. Gebruik alstublieft geen agressieve reinigingsmiddelen. Het onderhoud van een grafsteen kan ook uitbesteed worden in de vorm van een onderhoudsabonnement.

Hoe wordt een grafsteen gemaakt?
Een grafsteen van graniet wordt op de volgende manier gemaakt; uit grote blokken graniet worden platen gezaagd. Uit de platen worden alle onderdelen in vorm gezaagd. Vervolgens krijgen de onderdelen hun gewenste afwerking. Denk hierbij aan hoogglans gepolijst of ruw gehakt met een beitel. Als alle onderdelen klaar zijn worden deze gelijmd op de betonfundering. De tekst en accessoires worden aangebracht en het grafmonument is klaar voor het plaatsen.

Hoe wordt een grafsteen geplaatst?
Een grafsteen wordt gemonteerd op een betonfundering. Nadat het oppervlak van het graf vlak is gemaakt wordt het geheel geplaatst met een kraantje. De eventuele accessoires en plantjes worden geplaatst. Vervolgens wordt het grafmonument schoongemaakt.

Is een grafsteen verplicht?
Dit is afhankelijk van de regelgeving op de desbetreffende begraafplaats. In de meeste gevallen is het plaatsen van een grafsteen niet verplicht.

Is een grafsteen aftrekbaar van de belasting?
Een grafsteen is aftrekbaar van de erfbelasting. Voor de directe partner is een grafsteen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Raadpleeg ook uw financieel adviseur.

Waar een grafsteen kopen?
Koop de grafsteen bij een ervaren steenhouwer. Zo krijgt u het beste advies en de beste kwaliteit. Weerstand Grafmonumenten heeft meer dan 20 jaar ervaring in het maken van grafstenen.

Waar moet een grafsteen aan voldoen?
Een grafsteen moet voldoen aan de eisen van de desbetreffende gemeente of begraafplaatsadministratie. Tijdens de ontwerpfase zorgt Weerstand Grafmonumenten dat de eisen, waar de grafsteen aan moet voldoen, duidelijk in beeld zijn. Zo wordt de grafsteen getekend die uiteindelijk ook geplaatst mag worden.

Waar is een grafsteen van gemaakt?
Een grafsteen kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Meest voorkomend zijn grafstenen van graniet. Graniet wordt over de hele wereld gewonnen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten en kleuren. Een grafsteen kan ook gemaakt zijn van glas, hout of metaal. Ook kunnen verschillende materialen met elkaar gecombineerd worden. Zolang het materiaal aan de eisen van de begraafplaats voldoet, kan het gebruikt worden voor het grafmonument van uw dierbare.